PRESSE: USA kopierer UNGE4UNGE

HOTSPOT UPDATE: Multikultur er hverdag i USA, men amerikanerne kan alligevel lære noget i Århus. Socialarbejdere fra USA har besøgt HotSpot projekter i Gellerup og har kopieret det ene.

En gruppe amerikanske socialarbejdere besøgte i august København, Århus, Kolding og Odense. 17. august var gruppen i Gellerup, bl.a. hos Ungeteam Vest, Kontaktstedet og det prisbelønnede Unge4Unge. Amerikanerne fortalte om deres indsats og om de store problemer med bevæbnede unge og bandekriminalitet. 20 danske unge var med til at fortælle om Unge4Unge.

Amerikanerne blev imponerede

”Amerikanerne var meget imponerede over, at de unge selv har taget initiativ og har organiseret sig i Unge4Unge, og at de unge selv tager ansvar. Inspirationen herfra ville de tage med sig hjem og bruge i USA,” siger Ali Abdi Yusuf, kontaktperson ved Ungeteam Vest.

Ja, faktisk har amerikanerne allerede lært af Unge4Unge. Det fortæller Mustafa Jama, daglig leder af Kontaktstedet og med til at starte Unge4Unge. Sidste år var der et tilsvarende besøg fra USA, og efter dette har en kvindelig socialarbejder fra Colorado kopieret Unge4Unge i Denver, oplyser han.

”Amerikanerne var meget interesserede i vores metoder. De var imponerede over, hvordan vi får fat i de unge på gaden, hvordan vi aktiverer dem, og hvordan vi snakker med de unge,” siger Mustafa Jama.

Marginaliserede grupper i Danmark

Besøget fra USA var et led i et to-årigt amerikansk-dansk udvekslings-program: ”Opsøgende arbejde og integration af marginaliserede befolkningsgrupper i Danmark”. Programmet er arrangeret af den amerikanske NGO, World Learning og sponsoreret af det amerikanske udenrigsministerium.12

Ali Abdi Yusuf har deltaget i programmet. I april 2010 var han tre uger i USA sammen med andre danske socialarbejdere. De besøgte skoler og projekter i Vermont, Colorado og Washington D.C.

Stolt af sin etniske oprindelse

”Der er mange sociale problemer i USA. Men samfundet er multikulturelt, og de er meget bedre til at rumme alle etniske grupper,” siger Ali Abdi Yusuf.

I USA bliver der ikke snakket om ”dem” og ”os”, på samme måde som herhjemme, er hans erfaring. Alle føler sig som amerikanere, uanset hvor de kommer fra. Også selv om de kun har boet i landet i kort tid.

”I USA er der plads til at være stolt af sin etniske oprindelse, og alligevel føle sig som amerikaner,” siger Ali Abdi Yusuf.