Inspiration til Serbien

Den frivillige indsats, som Unge4Unge står for i Gellerup, har imponeret en gruppe besøgende fra Serbien, som har været i Århus for at lære om frivilligt arbejde.

”Unge4unge er virkelig fantastisk. Vi kan lære meget af dem,” siger Ana Popovic fra ngo’en Local Democracy Agency i den serbiske by Nis.
”Det er meget inspirerende at høre om deres arbejde. Jeg er meget imponeret over, at de får aktiveret så mange unge i deres eget lokalområde,” siger Sasa Marinkov fra den samme ngo, da serberne besøger Unge4Unge, torsdag den 28. oktober.

Nis er en by med 300.000 indbyggere i et fattigt område i det sydlige Serbien. Ngo’en Local Democracy Agency for Central and Southern Serbia blev startet i 2001 med hjælp fra Europarådet og med økonomisk støtte fra EU. Århus Kommune har et samarbejde med Nis, og den serbiske ngo’s tredages tur til Århus, for at studere frivilligt arbejde, er arrangeret af Beskæftigelsesforvaltningens internationale kontor.

Afløb i vold og hærværk

Rachid Kassem og Henrik Mondrup fortæller og viser film om Unge4Unge for de serbiske besøgende. Den serbiske ngo har selv et program for aktivering af unge, og de besøgende suger til sig af erfaringerne fra Gellerup.

”Mange unge i Serbien er meget desillusionerede som følge af de store konflikter på Balkan. Og de unge er desuden meget frustrerede på grund af fattigdom, stor arbejdsløshed og lille udsigt til at få et arbejde, også selvom man har taget en uddannelse,” fortæller Ana Popovic og Sasa Marinkov.

De oplever, at mange unge i Nis-området mangler initiativ og gå-på-mod. De unge er simpelthen for demoraliserede til at gøre noget ved deres egen situation. De hænger ud, keder sig og lader frustrationerne få afløb i vold og hærværk.

Svært med frivilligt arbejde

De besøgende fra den serbiske ngo vil gerne holde kontakt med Unge4Unge, som er en del af HotSpots indsats. De vil gerne bruge erfaringerne fra Gellerup i arbejdet med unge hjemme i Nis. Men der er mange vanskeligheder med at være en ngo i Serbien, for frivilligt arbejde er simpelthen ikke anerkendt.

”Ngo’er har et meget dårligt ry i Serbien, især hvis de er støttet af EU. Mange opfatter det som om, nogle fra udlandet vil komme og bestemme det hele,” siger Ana Popovic. Hun er blevet inspireret af Unge4Unges forklaring om, at unge mennesker hellere vil lytte til noget, som andre unge fortæller dem, frem for noget som kommer fra ældre mennesker. Det vil hun bruge i sit arbejde hjemme i Nis.

Interesse giver anerkendelse

Den store interesse fra den serbiske ngo varmer hos Unge4Unge.

”Når folk kommer helt fra udlandet for at blive inspireret af vores arbejde, er det med til at give de unge en anerkendelse og en mere positiv selvforståelse,” siger Wamid Hassan, koordinator for Unge4Unge.